
شفاف :خیانت واژه ای که حتی نامش می تواند خانواده ای را از هم بپاشد و به دنبال جست وجوی آن در صفحه حوادث روزنامهها اتفاقات بسیاری را که منجر به جنایت شده می توان یافت .به نظر میرسد این نوع روابط که جامعه و فرهنگ ما به بدترین شکل از آن یاد می کند به نوعی مد یا مسری شده است.
اگرچه در گذشته نه چندان دور این واژه در باور مردم بیشتر به مردها اختصاص داشت ولی متاسفانه این روزها علاوه بر رواج آن شاهد چرخش این کاربرد به سوی زنان هستیم.اتفاقی که کارشناسان مسائل اجتماعی پیدایش آن را در سالهای اخیر علاوه بر ناهنجاری اخلاقی ،به عنوان یک عمل متقابل و به بهانه انتقام از مرد بی وفا و یا بر طرف کردن کمبودهای عاطفی ناشی از بی توجهی همسر می دانند.
در گذشته زنان با تفکر سنتی خیانت مردان را تحمل میکردند و اسم گذشت و فداکاری روی این رفتار گذاشتهاند، اما در حال حاضر تکرار خیانت از سوی مردان باعث شده زنان فکر کنند دیگر نیازی به نجابت نیست و رفتار متقابل را پیشه میکنند. درواقع تفکر سنتی «خوب بودن» از بین رفته و جایگزینی ندارد. میتوان گفت این اخلاق است که از بین رفته و ضد اخلاق جای آن را گرفته است.
امان الله قرایی مقدم آسیب شناس اجتماعی درباره دلایل خیانت همسران به یکدیگر گفت: اگر بخواهیم به صورت موردی به این موضوع بپردازیم شاید به جرات بتوان گفت موارد بسیاری برای خیانت وجود دارد، اما اگر بخواهیم تمامی آنها را در یک دسته بندی کلی جای دهیم، عدم ارضای نیازهای جنسی در نهاد خانواده، تنوع طلبی، عدم جذابیت همسر، ضعف اعتقادات مذهبی و پایبند نبودن به سنت ها، مشکل شخصیتی و روانی یکی از زوجین و ازدواج اجباری و انتقام جویی از جمله آنهاست.
این آسیب شناس اجتماعی در ادامه بیان کرد: البته این دلایل در دو گروه تا حد زیادی متفاوت است. مردان معمولاً به دو دلیل تنوع طلبی و مسائل جنسی و زنان در بیشتر موارد به خاطر مشکلات مالی، مشکلات عاطفی یا انتقام جویی دست به این کار می زنند. با توجه به این واقعیت ها اگر زن و مرد شناخت کاملی از همسر خود و نیازهای او داشته باشند و در چارچوب خانواده به آن توجه کنند از بسیاری از اتفاقات می توان پیشگیری کرد.
وی در ادامه افزود:خیانت کردن یکی از راه های برهم خوردن ارتباط میان همسران است. اغلب زمانی که یکی از طرفین مرتکب خیانت می شود، اطمینان موجود از بین می رود و به دست آوردن مجدد آن بسیار دشوار است و چه بسا دیگر اطمینان اولیه هیچ گاه حاصل نمی شود.
وی به سه نوع خیانت بین همسران اشاره کرد و افزود: رابطه احساسی، جنسی و اینترنتی از مهمترین خیانت ها به شمار می آید که رواج بیشتری در جامعه دارد.
قرایی مقدم به دلیل خیانت جنسی اشاره می کند و بیان می کند: این امر زمانی روی می دهد که هیچ گونه پیوند عاطفی میان فرد و طرف مقابلش وجود نداشته و او تنها به دلیل برقراری روابط جنسی و هیجانی جذب شده است.وی به دومین نوع خیانت که احساسی بین همسران است اشاره کرد و افزود:زمانی روی می دهد که فرد احساس می کند از نظر عاطفی به شخص دیگری غیر از همسر خود علاقه پیدا کرده است.فرد از صحبت کردن و در میان گذاشتن افکار و علایق خود با شخص دوم لذت می برد و کم کم به این نتیجه می رسد که اوقات فراغت خود را به جای اینکه با همسر بگذراند، با دیگری سپری کند.
این آسیب شناس اجتماعی در خاتمه با اشاره به سومین نوع خیانت که چند سالی است در جامعه رواج پیدا کرده و ماهیت آن با دو نوع پیشین کاملاً متفاوت است،اظهار کرد: خیانت اینترنتی که شامل گفت وگو، تبادل تصاویر و مشخصات یک فرد متاهل با فرد دیگری است که همسر قانونی وی نیست و از طریق اینترنت و چت صورت می گیرد و اغلب محتوای گفت و گوها و تبادل تصاویر و مشخصات، در رابطه با مسائل خصوصی است.
برنامه ریزی های دقیق و کارشناسی شده در این زمینه از سوی مسئولین می تواند هربه ای مناسب برای مقابله با شیوع این آفت خانواده ها باشد. چرا که وجود باورهای مذهبی و اعتقادات دینی که در جامعه ما ریشه عمیق دارد خود سد محکمی است که با کمی تقویت می تواند جامعه را از این معضل اجتماعی رهایی بخشد.